Wednesday, October 7, 2009

KPTM 26th Convocation @ PICC

On 3rd OctObeR 2009, a historical event took place... it was even more historical bcz i was chosen to attend the event...hehehheee..(in fact, i replaced somebody..doesn't matter laa.. best jee dpt g) these are some of the pics i manage to capture..





sempat ber posing bersama..wakil2 dari KPTM kuantan..






One of our students that awarded 'Anugerah Perak'..Hasyimah Noordin..congratz!!


her pic on stage..xclear sbb snap dari skrin besau kat hall tu





this is another awarded student..Farahana Aznan

farahana's pic on stage..pooon xclear jgk




dlm ramai2 org dkt hall, susah nk cari bebudak KPTM kuantan..pusing punye pusing, jpe laa sorang..snap laa gmbar dia wat kenangan


sorang lg student KPTM kuantan (eppp..ex student laa)..



i tried to snap few pictures of the students on stage..unluckily the pics are not very clear, sbb pergerakan limited..kene remain seated spjg majlis..so ini je laa gmbar yg berjaya diamik..

yg ni Diploma in Business Management students


Diploma in IT


program Usahasama UiTM

one of our students, program UiTM


Syazwan Firdaus..gmbar xclear..cume yg mengenali dirinya saje yg bole cam gmbar ni..

ni gmbr dlm hall..taken from the big screen




the performers




majlis raptai on 2nd Oct 2009..
persiapan terakhir masih dlm proses..

suuukee tgk lampu niii..ihikk..
sbnrnye, gmbar2 students lain ade gak disnap, asal ade je nmpak muka yg familiar atas stage tu, i captured the pics, tp gmbarnye xclear langsung, terpakse laa delete...nway, it was a great event .. congrats to all the graduates.

family reunion - article from sinar harian terengganu

my family reunion: raya 2009




Pertemuan keluarga capai matlamat
KAMPUNG LIMBONGAN - Majlis pertemuan keluarga secara besar-besaran wajar dilakukan kerana ia dapat merapatkan hubungan kekeluargaan, selain meneruskan tali persaudaraan walaupun melangkaui beberapa generasi. :Menyedari kepentingan majlis perjumpaan mega itu, ahli keluarga Tok Pak Ya Kaya Kuala Besut, sekali lagi mengadakan perjumpaan berikutan kejayaan pertemuan sulung diadakan pada tahun lalu. :Penganjur majlis, Zulfikri Halim Mustaffa berkata, pada tahun lalu, majlis sama diadakan di Dataran Kuala Besut, sementara pada tahun ini diadakan di rumah cicit Tok Pak Ya Kaya di Kampung Limbongan, dekat Kampung Raja. :Menurutnya, majlis sambutan Aidilfitri tahun ini berjaya mengumpulkan kira-kira 400 ahli keluarga daripada enam generasi keluarga Tok Pak Ya. :“Pertemuan pada kali ini mencapai matlamat kerana ramai yang tidak hadir pada tahun lalu datang kali ini bersama ahli keluarga masing-masing,” katanya yang juga generasi kelima Tok Pak Ya. :Zulfikri berkata, nama sebenar Tok Pak Ya adalah Yahya Awang dan berasal dari Pattani, Thailand serta menjadi orang pertama membuka pekan Kuala Besut yang pada awalnya dikatakan didiami Orang Asli Pangan. :Menurutnya, Tok Pak Ya telah membeli tanah di Kuala Besut dengan orang Pangan ketika itu dengan membuat pertukaran sebanyak secupak mata kail. :“Menurut cerita ahli keluarga terdahulu, setelah menjual tanah di Kuala Besut kepada Tok Pak Ya, penduduk Orang Asli berkenaan berpindah ke Keruak di Hulu Besut,” katanya. :Allahyarham digelar Tok Pak Ya Kaya kerana memiliki beberapa perahu dan pukat untuk disewakan kepada nelayan di sekitar Kuala Besut. :Tok Pak Ya yang meninggal dunia pada 1940-an dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam berhampiran Masjid Kuala Besut, mempunyai tiga anak hasil perkongsian hidup dengan dua isteri. :Hasil perkahwinan de�ngan isteri pertama bernama Midah, arwah memperoleh dua anak iaitu Abdul Kadir dan Abdul Rahman, sementara dengan Mek Teh, Allahyarham hanya dikurniakan seorang anak bernama Muda. :Zulfikri berkata, semua anaknya sudah meninggal dunia dan generasi paling tua yang masih ada sekarang adalah cucunya bernama Wan Hussin Muda yang kini berumur 92 tahun dan menetap di Kuala Besut. :“Pada majlis pertemuan besar-besaran ini, turut diadakan pelbagai acara seperti majlis pengisahan keturunan Tok Pak Ya, tahlil di kubur arwah, kenduri, acara kanak-kanak, cabutan bertuah dan penyampaian cenderamata kepada warga emas yang terdiri daripada ahli keluarga,” katanya. :Menurutnya majlis sama akan diadakan setiap dua tahun sekali selepas ini. :Kerjasama antara keluarga juga amat baik apabila semua pihak menyumbangkan dana dan tenaga bagi menjayakan majlis itu. :Penceramah bebas, Fauzi Mustaffa juga salah seorang ahli keluarga Tok Pak Ya.

Wednesday, June 24, 2009

LaWaTan SamBiL BeLajAR

Baru-baru ini, damia mengadakan lawatan sambil belajar ke mini zoo Kemaman. ada baaaaanyakk haiwan-haiwan yang damia baru kenal..ada gaaajaaah, burung unta dan lain-lain... ini dia gambar yg abah amikkan masa lawatan tuu..



ni gambar damia kat depan entrance.. ibu jek yg beria-ia tgk kamera.. apee la ibu niii.. perasan cantik..ekekek..


kat tepi tu ade sangkar owl.. tp damia xberminat sgt dgn dia sbb sangkar dia gelap laaa, ibuu...



eeehhh.. ade gajaaahhh.. ibu ckp: "damiaa..damiaa..tgk kameraa.." tp damia xpeduli, gajah lebih menarikk..


damia dah tgk ke dpn, tp gajahnye la pulak yg tak kelihataaannn.. ibu takut nk g dekat2 dgn gajah.. apeee la ibu niii...


haaa.. akhirnye nmpak laa sket2 kepala encik gajah.. damia tetap tanak pandang kamera.. ape kels nk pandang kamera tanpa royalti...huahuauhuhuuuu


gambar apeee nih?? burung laa.. burung nih pun tanak pandang kamera mcm damia gak..eheh.. damia yg suruh dia wat cam tu, ibu..


haa... kete nih damia suuuukeeee sgt.. damia suh abah belikan kete ni dkt damia, sbb damia nk eksen kat kwn2, tp ibu xbg..ibu belikan walker jee..apee la, walker tu utk baby2 je la, ibu... kalo ibu belikan kete ni, damia leh pkai smpai besar..leh bwk org2 kampung g surau, kalo nk jual karipap dari rumah ke rumah pon bole jgk apee..



ibuuu... udah2lee posiiinnggg.. nih burung nih tgk2 damia niiii...jomlaa kite lariii.. eiiishh.. ibu nii.. kalo damia lari kang, ibu tekejut pulaakk



whuaarrrgghhh... damia pun dah ngantukk.. jom kite baliiikkk..
begitu laa adenye lawatan damia...

Monday, June 22, 2009

hAppy FatHer's Dayyy!!!

pada hari minggu yang lalu, damia dan keluarga pegi mini zoo kemaman, saajee g join family day dgn kwn2 abah damia... damia dapat naik kete zoo.. beh wooo..bile kete tu gerak, rasa angin tiup2 rambut damia yg tumbuh geli2 ni...
pastu, damia amik gambar dgn gajah, burung, burung unta, tgk ikan naga..eehh..ikan ke naga??
pastu, ibu kata hari nak ujan, abah pooon ajak balik umaahh..
pastu, damia ikut ibu dgn abah g kg ubai pulaakk.. sajeee g tgk kwn2 ibu pulaakk.. damia tunggu kat bwh pokok je dgn abah, duk kejap, ibu ajak balik..
pastu, ibu kata nk g tgk brg kat ECmall...yeeaaayy!!nk g ECmall!! abah dokong damia g kat fudcourt,nk mamam.. memula, abah mkn dulu, pastu ibu suap damia mkn..sedaapp.. pastu, abah pulak dokong damia sbb ibu nk mkn..
abah dokong damia nk bwk g jenjalan, tetiba, damia rasa nk muntah..damia poon muntah atas abah...uhuk uhukk.. ni laa 1st time yg pertama kalinya damia muntah atas pangku abah.. slalu tu atas pangku ibu jek.. happy father's day, abaahh.. ;)

Monday, May 25, 2009

HarGa SeOrang DaMia

yesterday we went to carrefour.. as i was checking an item at the price checker, my hubby said ..."mari kite tengok berapa harga damia..".. (sambil cuba mengacukan damia dkt price checker tuu.. ) "laa, xde price tag rupenyeee damia nih.." ...damia terpinga2 tak mengerti.. ate takde keghoje betoi laaa laki aku tuuu...

Wednesday, May 20, 2009

DaMia daN AbAh

every time i spend my time cooking, my syah will have to look after the little damia... he will do many things to keep the lil girl quiet, like playing peekaboo (sometimes both the daughter and father laugh, most of the times only the father laughs... huhuuu), singing (of course the song is entertaining only for damia, as he is not a gud singer.. hehe) and many many more... (he is good at joking to make damia laughs)...

sometimes i eavesdrop to what syah says to damia n one of the things said by him yesterday was... "haaa,.. tgk niiii.. abah ade remote magik...tiiinngg..bile abah tekan nih, bole kuar orang kat dalam peti tuuu..."

he was actually referring to remote control that damia loves to play with.. we really need to find a toy remote control for her because she sometimes press the volume button and makes us "terkanyak"... huuhuuuu..

Tuesday, May 19, 2009

HAppY BiRtHdaY



Last week, on 10th May 2009 was syah's birthday... it was celebrated together with his family members in tapah.. it was unsuccessful surprise birthday party..hehhe..actually we didn't really plan how it was supposed to be held...

we (my in laws and I) bought a cake n some fried chicken.. (we already had a kenduri cukur jambul during the day, so we were quite full on that nite).. i asked my sis in law to accompany syah to the nite market, so we managed to arrange the tables n the cake 4 the party... then, we just sat down waiting for him to arrive, without discussing what we were supposed to do at the moment he arrived.. n suddenly one of his cousins asked: "why not we hide in the house (we prepared everything at the house compound) and surprise him as he entered the house?"... so two of the cousins and i got into the house when we knew that syah was about to arrive...unlickily, we left the candle-lit-cake at the compound and some of the family members were still sitting at the house compound in the dark next to the cake...

to make it even worse, the cousins and i were hiding behind the sliding door and peeping outside, not knowing what will happen next... one of the cousins even said "tepi, tepi, aku nk nengok muke dia terkejut"... then, here comes my husband and said "xtekejut pooonnn... sambil tergelak2, he said "sape yg main wayang kulit kat sliding door tu, nmpak bayang2 org kat situ... pastu, xpenah2nye langsir dkt sliding door tu bertutup kalo ade tetamu, tetibe je tutup plak, siap ade bayang org mengintai2 kat situ..."and the cake?? dah ternampak awal2 lagi as he approached the gate, sbb dah nyalakan lilin tu awal2...

yg lagi satu kantoinye, sbb our cousins yg dtg tu, dah park kete masing2 dpn umah, padahal waktu siangnye diorang dah balik umah masing2, so my husband saspek something la, nape majlis cukur jambulnye dah abis, diorang nih datang semula kat umah nih?? ... huhuhhuuuu

then, we spent the nite laughing at each other while eating the cake.. damia?? dah tido awal2 lagi.. the pic above was taken 3days before syah's birthday, as one of the presents from damia..

ape2 pun, the main purpose of the party was achieved.. we planned the party to let him know that we remember the date.. so, xkesahlaaa mcm mane tonggang tebalik pun plan utk majlis tu, aiman xkesaaahh... heheheee